Din indkøbskurv
Tom
Gå til kassen

Sidepull

En sidepull er en af de mest kendte bidløse hovedtøjer, og er et af de bedste at starte med hvis man ønsker en nem overgang fra bid til bidløs. En sidepull er lidt ligesom en almindelig grime, men sidepullen ser ud som en alm. trense, og sidder bedre fast og ryger ikke rundt som en grime gør. Sidepullen er nem at ride med, og de fleste heste synes den er behagelig at have på, og reagere positivt på den. Trensen er ikke beregnet til et fast tryk, så den skal bruges med omtanke af en eftergivende hånd.

Sidepullens placering:
Sidepullen skal sidde et par fingre under kindbensknoglen, og selvfølgelig sidde over hestens brusk i næsen. Sidepullen er nem at ligge på, og sidder som en normal trense med en kæberem og næserem. Tøjlerne er fæstnet til ringe i siderne på næsebåndet, tøjlerne sidder fast samme sted som de gør på en trense med bid, derfor er der ikke den helt store forskel. Sidepullen kan anbefales hvis man går fra bid til bidløs.

 

Bitless

En bitless er et bidløst hovedtøj med to snore under under hovedet på hesten. Snorene går fra nakkeremmen, ned igennem en ring som sidder lidt over mundvigen, og hen til tøjlen. Fordi nakkestykke og tøjle går ud i et, ligger denne trense et blidt pres på hele hestens hoved. Trensen en blid trense og også en god trense til at starte med. Jeg anbefaler at man hvis man overvejer at skaffe sig en bitless, skal man købe en med rundsyede snore under hovedet. Hvis læderet er flat kan trensen have svært ved at give efter, og presset mister lidt sin mening.

Bitlessens placering:
Bitlessen skal placeres et par fingre under kindbensknoglen, og næsebåndet skal være placeret over brusken. Hvis den bliver placeret forlangt nede kan den lukke for hestens luft.

 

Hackamore

En hackamore er et slags næsebånd der bliver sat på en et par kindstykker der sidder på et nakkestykke. Den mest populære og brugte hackamore er den mekaniske, soft hackamore. Den med de korte stænger. Der findes en mekanisk hackamore mere, med lange og tynde stænger. Den sættes på et hovedtøj på samme måde. 
Fælles for de 2 hackamore er, at når man tager i tøjlen, ligges der pres på næseryggen. Hackamoren skal rides med en forsigtig hånd, og er ikke beregnet til et konstant tøjletryk.
Hackamoren er ret kraftig og har en sænkende effekt på langt de fleste heste. Hvis man har en hest der er let fortil, og som skal have lidt hjælp til at søge ned kan jeg anbefale denne. Men hvis man har en hest der er tung fortil og skal løftes lidt, kan jeg anbefale en sidepull eller kapsun.

Hackamorens placering:
Hackamoren skal sidde et par fingre under kindbenet, som er knoglen på siden af hovedet under øjnene. Den skal spændes så der let kan komme et par fingre ind under. Man kan også finde frem til den korrekte placering af hackamoren ved at finde ud af hvornår brusken på næseryggen stopper, og knoglen begynder. Dér skal hackamoren placeres. Hvis hackamoren sidder for langt nede, kan den lukke hestens luftveje når tøjlerne er i brug. Heste trækker ikke vejret ind af munden, derfor er det vigtigt at næsebordende har fri passage.

 

Kapsun

En kapsun er et hovedtøj med et næsebånd hvor der er 2 eller 3 ringe på næsestykket. En kapsun bruges meget af ryttere der rider akademisk, og til longering. Der findes et par forskellige typer af kapsuner, der findes en med en blød bøjle, som former sig efter hesten, og den lidt mere grove kapsun, som kaldes en kapsun med ”cykel-kæde”. 
En kapsun har en løftende effekt, og er hackamorens modsætning. Derudover sættes tøjlerne på kapsunens ringe, som sidder på næsebåndet. Der gør det en hel del lettere at stille hesten, og guide den. Den er super at bruge på en hest der er lidt tung fortil og skal løftes lidt.

Kapsunens placering:
Kapsunen placerer på samme måde som hackamoren. Den skal sidde et par fingre under kindbensknoglen, eller over brusken, så den sidder på knoglen og ikke beskadiger noget.

 

Hackkapsun

En hackkapsun er en blanding af en hackamore og kapsun, det ligner en hackamore der har fået et anderledes, helt fladt næsestykke, hvor der er placeret to ringe til tøjler. Så hvis man bruger en hackkapsun rider man med 2 par tøjler. Hackkapsunen blev produceret da der blev stor efterspørgsel på et hovedtøj der ikke kunne enten løfte eller sænke, men begge dele. Hackkapsunen har både hackamorens sænkende effekt, og kapsunens løftende effekt. Så undgår man at tage sin hackamore på en dag, hvor man godt kan mærke man måske skulle have taget kapsunen på. Det er dog ikke meningen at give samme signaler i begge par tøjler samtidig, da det er modstridende signaler.

Hackkapsunens placering:
Samme placering som hackamoren og kapsunen. Et par fingre under kindbensknoglen og over brusken i næsen på hesten, så den ikke hverken beskadiger brusk eller lukker for luftvejene.

 

Rebgrime

En rebgrime er en slags grime af reb, den er effektiv og bruger ofte brugt af westernryttere, bidløse og af folk der træner fra jorden med deres hest. Rebgrimen har nogle knuder forskellige steder på rebet, knuderne er lavet med omhu så de er placeret de helt rigtige steder hvor de giver den bedst mulige effekt. Hvis man rider med rebgrime, er tøjlerne/rebet placeret bag mulen på hesten, og derfor kan nogle heste have svært ved at finde ud af hvad presset betyder. Rebgrimen findes i utallige farver og faconer. Jeg foretrækker selv en rebgrime af bedre kvalitet og med fast reb og ikke så tykt. Det gør at hesten reagerer lidt bedre, fordi en rebgrime af lidt smallere reb giver tydeligere signaler. Den slags rebgrime jeg foretrækker, kan snart købes på hjemmesiden.

Rebgrimens placering:
Rebgrimen skal placeres lidt ligesom en anden grime. Rebet over næsen skal placeres over brusken så den ikke sidder for langt nede og lukker for luften. En rebgrime bliver lukket på en speciel måde, og når webshoppen kommer op at køre vil der være et billede som guide til korrekt lukning.

 

Cordeo

En cordeo er en snor om halsen på hesten, den kan laves af alt lige fra et ældre træktov til sejler reb, som de fleste rebgrimer også er lavet af. Man kan også købe en færdiglavede rebgrimer på nettet. Cordeoen er ikke let at ride med, og det kræver træning at kunne styre hesten så let som med trense på, da der ikke er nogen direkte kontakt til hovedet, men der skal styres med ben, sæde og en smule med cordeoen.

Cordeoens placering:
Cordeoen skal være placeret nederst på halsen. Den skal ikke placeres midt på halsen, på en hest der har hovedet meget oppe. Hvis det er tilfældet anbefaler jeg at man, før man begynder at ride med cordeo, lærer hesten at slappe af og ride afslappet rundt.

 

LG-Bridle

En LG bridle er lidt ligesom en mild hackamore. Det er et ”hjul” der sidder for enden af kindstykket, hvor tøjlerne også sidder i. Da LG’en har forskellige felter hvor man kan placere kindstykker og tøjler kan styrken på den reguleres en del. Jo længere fremme både kindstykker og tøjler er, jo stærkere er den. LG’en kan fås i mange forskellige varianter, bl.a. også som ”blomster-hackamore” som er lidt det samme som en LG-Bridle.

LG-bridlens placering:
LG-bridlen er et næstestykke som sættes fast på kindstykkerne, og i samme hjul sættes tøjlerne. Den skal placeres et par fingre under kindbensknoglen, og over brusken i næsen. Ved ukorrekt placering lukker den for hestens luftveje.

 

Bosal

En bosal er et fast næsestykke som sættes fast på kindstykkerne, og under hovedet, bag mulen sættes tøjlerne fast. Tøjlerne på en bosal kalder med en mecate, og oftest er mecaten lavet af ægte hestehår. Bosalen bliver mest brugt i westernverdnen, som det bidløse alternativ. Bosalen er mild, og kan godt være lidt svær at ride med når man starter. Oftest skyldes det er tøjlerne er bundet under hagen på hesten, og det kan godt være lidt svært at finde rundt i med signaler til at starte med.

Bosalens placering:
Bosalen er placeret et par fingre under knoglen, og over brusken i næsen. Bosalen er fast, og sidder ikke tæt omkring hestens hoved. Mecaten fæstnes på en speciel måde til bosalen, en guide kan evt. findes på youtube

Skovtursrytteren.dk | Asmosevej 1 | 7500 Holstebro | Tlf.: 23 72 99 54 mellem 16-18 | Skovtursrytteren@outlook.dk